Kamu-Sen, memur maaşları için yüzde 100 zam istedi

TÜRKİYE KAMU-SEN

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Ankara’daki Kamu-Sen Genel Merkezi’nde 7. Dönem Sözleşme Talepleri ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci’nin konuşmasının tam metni

Sendikalarımızın Çok Kıymetli Genel Başkanları, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Ankara Şubelerimizin Kıymetli Başkanları, Değerli basın mensupları,

Toplantımıza göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı hepinize teşekkür ediyor; saygılar sunuyorum.

Kamu görevlilerinin ve emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarında alacakları maaş zamlarının, sosyal ve özlük haklarının belirleneceği 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri 1 Ağustos Salı günü başlayacaktır.

Hepimizin bildiği gibi bundan önce gerçekleştirilen 6 toplu sözleşme süreci, kamu görevlilerinin ve emeklilerimizin mali ve özlük haklarına yeterli katkıyı sağlayamamış, yetkili sendikaların imzaladığı toplu sözleşmeler nedeniyle adeta dağ fare doğurmuştur.

Gerek toplu sözleşme süresinin verimli kullanılamaması gerekse talepler üzerinde yapılacak pazarlık süresinin çok kısa olması nedeniyle toplu sözleşme görüşmeleri sorunlara çözüm üretme mekanizması olmak ve pazarlık yapmak yerine yalnızca sorunların dile getirildiği ama hiçbir önerinin derinlemesine tartışılmadığı bir istişare toplantısı halini almıştır.

Türkiye Kamu-Sen olarak 2012’den beri bu toplu sözleşme düzeninin değişmesi gerektiğini ifade ediyoruz.

Toplu pazarlık sistemine olan itirazlarımızı rezerv tutmak kaydıyla 32 yıllık tecrübemiz, kamu çalışanlarımızdan elde ettiğimiz veriler ve uzman ekibimizin titiz ve hummalı çalışmaları sonucunda 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin olarak yapılacak 7. Dönem Toplu Sözleşme masasına taşıyacağımız konuları ve talepleri tespit etmiş bulunuyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz teknik çalışmalar neticesinde ağırlığı personel rejimi ile mali ve sosyal haklarda olmak üzere 5 bölümde, 40 konu, 30 alt başlık altında ele aldığımız 403 talep ile toplu pazarlık masasına oturacağız.

Toplu sözleşme sisteminin etkisizliği nedeniyle çözümsüz kalan konular bir sorunlar yumağı haline gelmiştir.

Bu nedenle her toplu sözleşme süreci, daha fazla biriken sorunların gündeme taşınmasına, çözülemeyen sorunların zamana yayılarak taleplerin artmasına neden olan bir kısır döngü yaratmaktadır.

Bunun yanında kamu görevlilerinin maaş ve özlük haklarının toplu sözleşme yoluyla tespit edilmesi esas iken son yıllarda pazarlık masasında görüşülmeden, taraflardan görüş alınmadan yapılan birtakım düzenlemelerle karşı karşıya kalmaktayız.

Bu durum da kamudaki yapının her geçen gün biraz daha bozulmasına, toplu sözleşmenin öneminin giderek azalmasına, sendikalara olan inancın kaybolmasına, istişare yerine keyfiyete dayalı uygulamaların artmasına neden olmaktadır.

Gördüğümüz kadarıyla sözde yetkili konfederasyon ve sendikaların bu duruma bir itirazları yoktur.

Halbuki, istişare yapılmadan, muhataplarına sorulmadan gerçekleştirilen her düzenleme yeni sorunları beraberinde getirmektedir.

Bunun en bariz örneğini ek gösterge ve ilave ek ödeme uygulamalarında gördük, memur maaş zamlarında yaşayarak tecrübe ettik.

Ek gösterge konusunda, 1. dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmediği için büyük bir mağduriyet oluşmuştur.

Memur maaşlarına yapılan artışların yetersiz olmasından dolayı kamu çalışanları geçim acziyetine düşmüştür.

Son olarak getirilen 8 bin TL tutarındaki ilave ek ödemenin taban aylığa yapılmaması sonucunda emekli memurlar bu ödemeden faydalanamamış, memur maaşı ile memur emeklisinin maaşı arasındaki bağ tamamen kopmuş, emekli maaşları asgari ücretin dahi altında kalmıştır.

Hal böyle olunca 22 bin TL’ye yükseldiği ifade edilen en düşük dereceli memur maaşına rağmen bu memurun emekli olduğunda alacağı maaş 9 bin 900 TL düzeyine kadar gerilemiştir.

Bu nedenle Türkiye Kamu-Sen olarak kamu görevlilerine ilişkin olarak yapılacak her düzenlemenin sendikalarla istişare edilerek gerçekleştirilmesinin, memurların ve emeklilerin mali ve özlük haklarına ilişkin her kararın toplu sözleşme masasından çıkmasının zorunlu olduğunu ısrarla vurguluyoruz.

Buna ek olarak son dönemde statü hukukuna tabi olan kamu çalışanlarının maaş ve ücretleri, sözleşme hukukuna tabi işçi ücretleri ile kıyaslanmak yoluyla hesap edilmeye başlanmıştır.

Bu durum memurların tabi olduğu statü hukukunun nitelik ve öneminin göz ardı edilmesine neden olmamalıdır.

Kıymetli hazirun,

Bu sene Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlayacağız.

Türkiye Cumhuriyeti, binlerce yıla dayanan kadim devlet anlayışımızın bakiyesi üstünde yükselmiş, köklü bir kamu yönetimi ve memur geleneğine sahiptir.

Güçlü devletler, temsilcisi olan memurlarını da güçlü kılar.

İkinci asrının başlangıcında devletimizin memur ve emeklilerini mağdur bırakmayacağını ümit ediyor, bu sene toplu sözleşme görüşmelerine “Cumhuriyetimizin 100. yılında yüz güldürecek toplu sözleşme” sloganıyla gidiyoruz.

Bu çerçevede “Cumhuriyetimizin ikinci asrında Türk Yüzyılına yaraşır bir kamu yönetimi ve kamu çalışanı için;

Liyakat ve ehliyet esaslı, güvenceli istihdama dayalı bir kamu personel sistemi,

Adil, sade ve kamu çalışanlarının insanca yaşamasına yetecek bir ücret sistemi,

Etkili, kamu çalışanlarının özel durumlarına uygun, sosyal devlet ilkesiyle bağdaşır bir sosyal yardım sistemi,

ILO normlarına uygun, katılımcı ve kapsayıcı bir sendika ve toplu pazarlık sistemi talep ediyoruz.

Buna göre bu sene belirlediğimiz talepler çerçevesinde bir pazarlık yürütme ve bu süreci en verimli şekilde değerlendirme noktasında elimizden geleni yapma gayreti içindeyiz.

Türkiye Kamu-Sen olarak belirlediğimiz sorunların çözüm önerilerini de ayrıca Kamu İşveren tarafına sunacak ve toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme taşıyacağız.

Her şeyden önce belirtmek isterim ki, 2019 yılının sonunda ortaya çıkan COVID-19 salgını, ardından gelen Rusya-Ukrayna Savaşı, sonrasında bu yıl 6 Şubat’ta yaşadığımız tarihimizin en ağır deprem felaketi birçok sorunu beraberinde getirmiştir.

Gerek COVID-19 sürecinde gerekse yaşadığımız doğal afetlerde mücadelenin baş aktörleri hiç kuşkusuz ki memurlarımız olmuş, her türlü hayati tehlikeye karşı bu süre boyunca 7 gün 24 saat aralıksız olarak kamu hizmetlerinin aksamadan sürdürülmesini sağlamıştır.

Bu uğurda başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere pek çok kamu görevlimiz hayatını kaybederken sayısız kamu çalışanı da görevleri esnasında mağduriyetler yaşamıştır.

Kimi zaman vatandaşlarımızın evlerinden dışarı dahi çıkmadığı dönemlerde kimi zamansa evlerine dahi giremedikleri dönemlerde kamu hizmeti sunan tüm çalışanlarımıza bir kez daha şükranlarımızı sunuyor, toplu sözleşmelerde haklarını en güçlü şekilde savunacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Gerek olağan gerekse olağanüstü şartlar altında, memurlarımız yaklaşık 800 bin kilometrekarelik alana sahip vatanımızın en ücra köşelerine kadar hizmet götüren yegane çalışanlardır ve ülkemizin her noktası, büyük şehirler kadar gelişmiş imkanlara sahip değildir.

Birçok kamu kurum ve kuruluşunun özellikle taşra teşkilatlarında, elverişsiz çalışma ortamlarında, yetersiz araç gereç ve kısıtlı kaynaklarla, görevini en iyi şekilde yerine getirmek için canını dişine takıp çalışan memurlar adeta unutulmuş durumdadır.

Bu durumdaki birçok memurumuzun sorunu ekonomik olmanın da ötesinde, insanlık dramı boyutuna ulaşmıştır.

Yerel yönetimlerde bırakın maaş zammını aylardır maaşını alamayan, sigorta primleri yatmayan kamu görevlilerimiz bulunmaktadır.

Biz toplu sözleşme görüşmelerini, kamu görevlilerinin ve emeklilerinin kangrene dönüşmüş bulunan sorunlarının çözülebileceği tek yer olarak görüyoruz.

Bu bakımdan toplu sözleşmeden sonuç almak için öncelikle sistemin revize edilmesi gerektiğine inanıyoruz.

4688 sayılı Kanunun eksik ve yanlış hükümleri; toplu sözleşme görüşmelerini yalnızca mali ve sosyal haklarla sınırlayarak memurlarımızın yer değiştirme, atama, yükselme, disiplin, unvan değişikliği gibi sorunlarını yok saymakta; memur meselelerini adeta masa dışına atmaktadır.

Genel toplu sözleşme ile hizmet kolu toplu sözleşmelerinin birlikte yapılmasından dolayı süreç bir keşmekeşe dönüşmekte, hiçbir konu yeterince tartışılamadan toplu sözleşmelerin sonuna gelinmektedir.

Takdir edilmelidir ki, farklı statülere ve farklı çalışma koşullarına sahip, 11 hizmet kolunda bulunan ve sayıları 4 milyona yaklaşan kamu çalışanının, 2 milyon dolayındaki emeklilerle birlikte 6 milyon kişinin sorununun 3 haftalık bir sürede tartışılıp çözülmesi oldukça zordur.
Türkiye Kamu-Sen olarak genel toplu sözleşme ile hizmet kolu toplu sözleşmelerin birbirinden ayrılarak farklı zaman ve zeminlerde gerçekleştirilmesinin daha uygun olacağına, toplu sözleşme sisteminin ancak bu şekilde etkili ve verimli sonuç üreteceğine inanıyoruz.

Biz bütün bu olumsuz koşullara rağmen üzerimize düşen görevi yerine getirecek ve kamu görevlilerinin haklarını bütün imkanlarıyla korumaya ve geliştirmeye çalışacağız.

Türkiye Kamu-Sen olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en önemli talebimiz, kamu görevlilerinin hakkı olan toplu sözleşmenin, grev ve siyasete katılma ile birlikte kullanılabilmesi ve gerçek anlamda eşit temsile dayanan, ILO normlarına uygun bir toplu sözleşme sistemine geçilmesi yönündedir.

Yerel yönetimlerde çalışanlar için sosyal denge sözleşmelerinin zorunlu hale getirilmesi ve gerçekleştirilecek hizmet kolu toplu sözleşmeleri ile tüm memurların sosyal denge sözleşmesinden faydalanması sağlanmalıdır.

Mevcut düzende toplu sözleşmeyi imzalamaya veya Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurmaya yetkili yegane merci çalışanlar adına Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olarak belirlenmiştir.

Bu hükmün, sendikal örgütlenme ve toplu pazarlık hakkına nasıl bir darbe vurduğu geçtiğimiz toplu sözleşme dönemlerinde açıkça görülmüş, memur ve emekliler bir tek kişinin keyfi kararı nedeniyle büyük zarara uğratılmıştır.

4688 sayılı Kanuna göre gerek genel gerekse hizmet kolu toplu sözleşmeleri, sendikalı sendikasız bütün kamu görevlilerini etkileyen bir hukuki metindir.

Bu nedenle kamu görevlilerinin tamamını temsil etmeyen tek bir kişiye 3 milyon 750 bin kamu çalışanı, 2 milyon 450 bin emekli olmak üzere toplam 6 milyon 200 bin; aileleriyle birlikte yaklaşık 25 milyon vatandaşımızın geleceği adına bağlayıcı karar alma yetkisinin verilmesi, toplu pazarlık görüşmelerinin mantığına ve demokratik ilkelere aykırıdır.

Kanuna göre, bir sendikaya üye olan kamu görevlileri hakkında toplu sözleşme yapma yetkisi, bir başka sendikaya devredilmektedir ki, böyle bir durum ne örgütlenme özgürlüğü ne de kişilerin tercih haklarına saygı sınırları içinde değerlendirilemez.

Kaldı ki, Kanun toplu sözleşmeyi bağıtlama hakkı elinden alınan sendika ve konfederasyonlara Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvuru hakkı da tanımamaktadır.

Böyle bir uygulamanın uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu açıktır.

Bu amaçla; masada bulunan her bir konfederasyonun Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurabilmesini sağlayacak bir düzenleme yapılmalı, Kurul, Hükümetten bağımsız karar verebilecek bir şekilde yeniden düzenlenmelidir.

Kıymetli hazirun,

Çalışanlara, enflasyon hedefi doğrultusunda ücret artışı yapıldıktan sonra çalışanların ve vatandaşların çarşıda, pazarda karşı karşıya kaldığı gerçek enflasyon karşısında kaderiyle baş başa bırakılması kabul edilemez.

Yıllardır, vatandaşlarımızın zorunlu olarak tükettiği mal ve hizmet fiyatlarındaki artışlar, memur maaşları için temel kabul edilen enflasyon oranının üzerinde gerçekleşmektedir.
Bu nedenle kamu çalışanlarının ücretleri mal ve hizmet fiyatlarında yaşanan artışlar karşısında her yıl erimektedir.

Geçtiğimiz dönemde ekonomideki acı gerçekler karşısında hedeflere göre belirlenen artışların ne denli yetersiz olduğu siyasi iktidarca da kabul edildi ve maaşlara toplu sözleşme hükümleri haricinde zam yapılmak zorunda kalındı.

Orta vadeli mali planlara bakıldığında toplu sözleşme sistemine geçildiği 2012-2022 arasında hedeflenen enflasyonun %5 olduğu, 2023 yılı için %24,9; 2024 %13,8 ve 2025 yılı için ise %9,9 enflasyon hedeflendiği görülmektedir.

2012-2022 arasında hiçbir enflasyon hedefi tutmamıştır.

2023-2025 arasındaki hedeflerin de tutma ihtimali bulunmamaktadır.

Buna karşın memur ve emekli maaşlarına yapılacak artışlarda hep hedeflenen enflasyon temel alınmıştır.

Bugüne kadar gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde enflasyon farkı hariç maaşlara yapılması kararlaştırılan artışlar gerçekleşen enflasyonun sürekli altında kalmıştır.

2020 yılından itibaren ekonomik göstergelerin giderek bozulduğu ortadadır.

Buna bağlı olarak geçtiğimiz yıl TÜFE yüzde 64,27 olmuş, 2023 yılı haziran ayı itibarı ile de yıllık resmi enflasyon yüzde 38,21 olarak açıklanmıştır.

Akaryakıta, bütün vergi ve harçlara, kiraya, gıda, ulaşım, eğitim başta olmak üzere iğneden ipliğe her şeye zam geldiği temmuz ayında aylık enflasyonun artmaya devam edeceği kesindir.

Tüketici fiyatlarındaki yükseliş yüzde 57,93’e ulaşan toptan fiyatlardaki artışla birlikte değerlendirildiğinde uzunca bir süre daha fiyatların pahalanacağı, alım gücündeki düşüşün süreceği görülmektedir.

Dolayısıyla, orta vadeli planda belirlenen enflasyon hedeflerinin de tıpkı bundan önceki yıllarda olduğu gibi tutmayacağı açıktır.

Öyleyse artık kamu çalışanlarının ve emeklilerimizin hedeflenen enflasyona endeksli maaş artışı girdabına mahküm edilmemesi gerekmektedir.

Her ne kadar dönem sonları itibarı ile maaşlara enflasyon farkı eklense de bu ödemenin geriye dönük olarak yaşanan kayıpları karşılamadığı, yalnızca anlık bir enflasyon düzeltmesi olduğu ve dönem içinde maaşların sürekli eridiği açıktır.

Maaşların döviz kuru karşısındaki durumu da ortadadır.

2002 yılında ortalama memur maaşıyla 22,1 çeyrek altın alınabilirken bu rakam bugün 8’e geriledi.

Yoksulluk sınırının 35 bin TL’yi aştığı bir ortamda ortalama 25 bin TL maaş alan bir memurun ailesini nasıl geçindireceği izaha muhtaçtır.

Durum böyle iken, bazı kesimlere sürekli vergi indirimleri, aflar, teşvikler getiriliyor ama bütün yük adaletsiz vergiler yoluyla bizlerin üstüne yıkılıyor.

İşte bu yüzden ülkemizin kaynaklarını adilce paylaşalım diyoruz, adil bir gelir dağılımı istiyoruz.

Amacımız kamu çalışanlarını ve emeklileri insanca yaşayabileceği bir ücrete kavuşturmaktır.

Kıymetli arkadaşlar,

Türkiye Kamu-Sen olarak taleplerimizin tamamını bilimsel ve ekonomik gerekçelere dayandırıyoruz.

Bugüne kadar dayanağı olmayan, toplumsal geçerliliği bulunmayan hiçbir talebi toplumumuzun gündemine taşımadık.

Yıl başında sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi sağlandı.

Ama bu konuda da bazı aksaklıklar bulunuyor.

” Öncelikle 19/1/2023 tarihli ve 7433 sayılı Kanunda kapsam dışı kalan PTT’deki İHS’li personel, fahri Kur’an kursu öğreticileri, Aile Bakanlığı’nda ek ders karşılığı çalışan personel ile diğer vekil memurlar gibi çalışanların da kadro kapsamına alınmasını istiyoruz.

” Daha önce 4/C’li iken 4/B’ye geçen ardından da kadroya geçirilen personelin eğitim durumları itibarı ile hak ettikleri unvanlara geçmelerine olanak sağlayacak düzenleme yapılmalıdır.

” Aynı Kanunla getirilen 3+1 süreli sözleşmeli statüde istihdamın kaldırılarak tüm kamu görevlilerinin 657 sayılı Kanunun 4/A maddesi kapsamında kadrolu olarak istihdamı sağlanmalı, kamuda 4/A’lı kadrolu ve güvenceli istihdam esas alınmalı, esnek ve güvencesiz çalışma biçimleri tamamen sonlandırılmalıdır.

” Üniversite mezunu işçilerin de talepleri halinde memur kadrolarına atanmaları sağlanarak kamuda istikrarlı ve sürdürülebilir bir istihdam rejimi oluşturulmalıdır.

100. yaşını kutladığımız Devletimizde, memurlarımızın yüzlerinin gülmesini, Cumhuriyetimiz bilhassa kimsesizlerin kimsesidir ilkesiyle bütün çalışanlarımızın kendileri ve ailelerine yetecek düzeyde bir maaşa kavuşturulmasını arzu ediyoruz.

Bu nedenle geçmiş döneme ilişkin olarak ortaya çıkan erimenin giderilmesi, ekonomik olumsuzlukların yarattığı yaraların sarılmasının zorunluluğunu ısrarla vurguluyor, memur ve emeklilerin ekonomik olarak kaybolan yıllarını geri istiyoruz.

” 2024 yılının ilk altı aylık dilimi için %40; ikinci altı aylık dilimi için %30,

” Ayrıca ocak ayından itibaren verilen zammın üzerine %10 refah payı talep ediyoruz.

” 2025 yılı için ise ocak ve temmuz aylarında %20’şer artış, yine ocak ayında yapılacak zammın üzerine %10 oranında refah payı talep ediyoruz.

” Enflasyon farkının ise TÜFE’nin maaşlara yapılan oransal artışların üzerine çıktığı aydan itibaren ödenmesini istiyoruz.

Temel mali taleplerimiz;

” 2024 yılının tamamı için refah payı dahil kümülatif %100,2,

” 2025 yılının tamamında ise refah payı dahil tüm maaşlara %58,4 zam olarak özetlenebilir.

Mali taleplerimizin karşılanması durumunda;

” Bugün 20 bin 899 lira düzeyinde olan 15’in 1’indeki en düşük dereceli memur maaşı 2024 yılında 41 bin 840 liraya; 2025 yılında 66 bin 274 liraya;

” 25 bin 51 lira düzeyinde olan ortalama memur maaşı ise 2024’te 50 bin 153 liraya; 2025’te de 79 bin 442 liraya çıkacaktır.

” Önümüzdeki yıl için en düşük memur maaşına 20 bin 941 lira, ortalama memur maaşları için ise 25 bin 101 lira zam istiyoruz.

Ayrıca;

o 14 Temmuz günü çıkarılan 7456 sayılı Kanunla getirilen 8 bin TL’lik ilave ek ödeme uygulaması, büyük bir adaletsizlik yaratmıştır. Bu uygulama çalışırken alınan maaşla emekli maaşları arasındaki uçurumu daha da büyütmüş, emekli maaşlarının memuriyet hayatıyla bağını koparmıştır. Yaşanan ekonomik gelişmeler ve memurların alım gücündeki erime dikkate alındığında; emekliliğe yansımayan ilave ek ödeme bir adaletsizlik abidesi olmuştur. Bu nedenle ilave ek ödeme sisteminin değiştirilerek, yapılan 8 bin 77 TL’lik artışın memurların taban aylıklarına eklenmesini; emekli maaşı ve emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınmasını ve mevcut emekli maaşlarına da aynı şekilde yansıtılmasını istiyoruz.

” “Verilen sözlere uygun olarak 1. dereceye gelen bütün kamu görevlilerini kapsayacak ve tüm beklentileri karşılayacak bir ek gösterge düzenlemesine ihtiyaç vardır, bu konudaki adaletsizlikler giderilsin” diyoruz.

” Son yıllarda özellikle büyükşehirler ve turistik bölgelerde yaşanan fahiş kira artışları, kamu çalışanlarının belini bükmüş, pek çok şehirde kiralar memur maaşlarını geçmiştir. Bu durumda kamu kurumları bu bölgelerde görev yaptıracak personel bulamayacaktır. Türkiye Kamu-Sen olarak “lojmandan faydalanmayan ve kirada oturan tüm kamu çalışanlarına aylık 7 bin 850 lira kira yardımı yapılsın, memurlarımızın ev sorunu kabus olmaktan çıksın” diyoruz.

” Kira yardımına ek olarak başta aile yardımı ve çocuk parası olmak üzere tüm sosyal yardım ve ödemelerin yükseltilmesini; tüm kamu görevlilerine giyim, kira, evlenme, ulaşım, doğum, ölüm ve eğitim yardımı ödenmesini, sosyal devlet ilkesinin gerçek anlamda hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

” Ortalama memur maaşının yıllık toplam tutarı dikkate alınarak “gelir vergisi tarifesine yeni düzenleme getirilsin, çalışanların gelir vergisi oranı %15’te sabitlensin” diyoruz.

” Yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm kamu görevlilerine “Bayram İkramiyesi” ödenmesini istiyoruz.

” Memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, döner sermaye, ek ders, fazla mesai, ikramiye gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dahil edilerek, emekli olacak memurların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz.

” Yardımcı Hizmetler sınıfındaki personelin bir defaya mahsus olarak Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilmesini; Genel İdare Hizmetleri ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan memurlara eğitim durumlarına göre yükselebilecekleri derecelerin kadrosunun verilmesini talep ediyoruz.

” Aile kutsaldır. Aile birliği sağlansın, eş durumu, sağlık ve öğrenim özrü önündeki engeller kaldırılsın istiyoruz.

” Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının boş kadro bulunması durumunda derhal yapılmasını zorunlu kılacak mevzuat değişikliği talep ediyoruz.

” Görevde yükselmelerde ve ilk atamalarda her türlü istismara açık olan sözlü sınav uygulamasının kaldırılmasını, bu tür atamaların objektif bir şekilde gerçekleştirilecek yazılı sınavlar aracılığıyla yapılmasını istiyoruz.

” “Özel hizmet tazminatında yaşanan adaletsizliklerin giderilmesi, özel hizmet tazminat oranlarının unvan bazında eşitlenerek tüm memurlar için yükseltilmesi, çalışma barışına katkı sağlayacaktır” diyoruz.

” Ek ödeme sorunları çözülsün,

” Şefler, mühendisler, avukatlar gibi ünvanlardaki personelin özlük hakları hakkaniyete uygun bir şekilde yeniden düzenlensin,

” Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan uzmanlar arasında oluşturulan kariyer uzmanlığı- normal uzmanlık, merkez-taşra uzmanları gibi farklılıklar giderilsin, aynı unvanlı personelin özlük hakları eşitlensin,

” Zorunlu rotasyon uygulamasına son verilsin, kalkınmada öncelikli yörelerde ve doğal afetlerin yaşandığı bölgede çalışan personel için mahrumiyet yeri ödeneği ve afet tazminatı gibi özel uygulamalar getirilsin diyoruz.

” Fazla mesailerin insan haklarına dahi aykırı bir şekilde ücretlendirilmesine karşı çıkıyor, fazla mesai ücretinin çalışanın normal çalışması karşılığında aldığı saat başı ücretten az olmayacak şekilde artırılmasını istiyoruz.

” “Ek ders ve nöbet ücretleri artırılmalı” diyoruz.

” Geçtiğimiz dönemlerde karar altına alınan konular ilerletilerek sürdürülsün istiyoruz.

Bunun yanında;

” 399 sayılı KHK’ya tabi olarak çalışan personelin ek ödeme, kurum değişikliği, nakil, vergi adaletsizliği gibi sorunlarının çözülmesi,

” Askeri işyerleri ile Emniyet teşkilatında çalışan sivil memurlar ile koruma ve güvenlik personelinin sorunlarının çözülmesi,

” Tüm kamu görevlilerinin işçilerde olduğu gibi yemeklerden ücretsiz yararlanması ve yemek hizmeti sunulmayan işyerlerinde yemek ücretinin nakit olarak ödenmesi,

” Vatani görevini yapmak üzere ya da doğum yapması nedeniyle ücretsiz izne ayrılan kamu görevlilerinin sosyal güvenlik primlerinin kurumları tarafından yatırılmaya devam etmesi, söz konusu personele izinleri süresince maaşlarının belli oranında destek ödemesi yapılması,

” Bayramlarda ve hafta sonlarında tatil yapamayan kamu çalışanlarının çalışma şartlarının yeniden gözden geçirilmesi,

” Fiili hizmet zamlarının yeniden belirlenmesi,

” Mobbing uygulamasına maruz kalan personelin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılması,

” Sosyal güvenlik sisteminin tam bir koruma sağlayacak şekilde düzenlenmesi ve katılım paylarının azaltılması,

” Engelli personelin daha kolay hizmet üretebilmeleri ve çalışma hayatında kendilerine yeterince yer bulabilmeleri için her türlü pozitif ayrımcılık yapılması,

” Kadın çalışanlarımızın sorunlarının çözülmesi,

” Emekli maaşlarının yükseltilmesi, emeklilere de aile yardımı ve çocuk parası gibi sosyal yardım verilmesi gibi birçok talebi de toplu sözleşme masasına taşıyacağız.

Elbette taleplerimiz bunlarla sınırlı değil, hizmet kolları itibarı ile kamu görevlilerinin birikmiş bütün sorunlarını çözecek önerilerimiz hazırladığımız çalışmamızda mevcut.

Değerli basın mensupları,

Kısaca genel bir değerlendirme yaparak özetlemeye çalıştığım taleplerimizin karşılanması, memurlarımızın biriken sorunlarının çözülmesi için büyük bir adım olacaktır.

Taleplerimiz, gerçeklerden yola çıkılarak geçerli temellere dayanan ve ideali yansıtan bir şekilde hazırlanmıştır.

Ekonomik tercihlerin çalışandan yana kullanılması ve hedeflenen enflasyon sarmalından ve saplantısından çıkılması halinde tüm taleplerimizin karşılanacağından eminiz.

Biz Türkiye Kamu-Sen olarak kanunların bizlere tanıdığı yetkiler ölçüsünde, kamu görevlilerinin masa başı oyunlarla haklarının gasp edilmesinin önüne geçmek için elimizden geleni yapmaktan geri durmayacağız.

Kamu çalışanlarımızın haklarının ilerletilmesi ve yaşanan ekonomik gelişmelerin en mağdur kesimi olmaktan kurtarılması için hazırlıklarımızı yaptık.

Yetkili sendikaların basiretsizliği ve iş bilmezliğini telafi edecek etkili bir toplu sözleşme süreci yürütmeye hazırız.

Türkiye Kamu-Sen, bütün birikimi, tecrübesi ve gücüyle toplu sözleşme masasında yerini alacaktır.

Ekonomik tercihler, vatandaşlarımızdan ve paylaşımda adaletten yana kullanılırsa kamu görevlilerinin üzerindeki ekonomik yük azalacak, ülkemizin en mağdur kesimi olan kamu çalışanlarının yüzü gülecektir.

Taleplerimizin karşılanırsa, piyasalar da canlanacak, çarklar dönecek, ekonomimiz rahatlayacaktır. Memur mutlu olursa Türkiye de mutlu olacaktır. Memurların ve emeklilerin haklarının hilafına alınacak her türlü kararda, Türkiye Kamu-Sen olarak 600 bin üyemizden aldığımız güçle mücadelemizi sürdüreceğiz.

Görevimiz, kamu çalışanlarının haklarının korunması ve ilerletilmesi, gayemiz liyakate dayalı, adaletli ve hakkaniyetli bir sistem içinde mutlu ve müreffeh bir kamu çalışanı görmektir.

Tüm kamu çalışanlarının beklentilerine cevap vermesi umuduyla, 7. Dönem Toplu Pazarlık sürecinin hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.

Baş Enflasyon Maaş Memur Toplu Sözleşme

Related Posts

A. SAĞLIK İŞ Adalet Bakanlığı ADALET SEN ADALETLİ İŞÇİ SENDİKASI ADİL BİR-SEN ADİL HABER SEN AES AFAD HAK--SEN AFAD-SEN AĞAÇ–İŞ AHESEN Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı AİLE-SEN AK-SEN AKA-SEN ALKAFOSEN ANADOLU ADLİYELERİ-SEN ANADOLU BÜRO-SEN ANADOLU DİYANET -SEN ANADOLU DİYANET VAKIF-SEN ANADOLU EKSEN ANADOLU EKSEN ENERJİ-SEN ANADOLU ETKİNLİKLERİ ANADOLU SAĞLIK-SEN ANADOLU-İŞ ANADOLU-SEN ANADULU TAPU-SEN AND-SEN ASİM-SEN ATASEN ATORSEN AVMES AVRASYA DİYANET VAKIF-SEN AVUKATLAR SENDİKASI BAĞIMSIZ BİRLİK BÜRO SEN BAĞIMSIZ BÜRO-SEN BAĞIMSIZ DİYANET-SEN BAĞIMSIZ EĞİTİM-SEN BAĞIMSIZ EMEK-SEN BAĞIMSIZ ENERJİ-SEN BAĞIMSIZ GÜVENLİK SEN BAĞIMSIZ HABER-SEN BAĞIMSIZ İŞÇİ SENDİKALARI BAĞIMSIZ İŞVEREN SENDİKALARI BAĞIMSIZ KAMU GÖREVLİLERİ BAĞIMSIZ KÜLTÜR SANAT-SEN BAĞIMSIZ MADEN-İŞ BAĞIMSIZ ÖZGÜR GIDA İŞ BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN BAĞIMSIZ YAPI-İMAR SEN BAĞIMSIZ YEREL HİZMET-SEN BAK-SEN Bakanlıklar BANK-SEN BANK-Sİ- SEN BANK-SİS BASIN–İŞ BASİSEN BASK BASS BATİS BATOÇ-SEN BAYINDIR MEMUR-SEN BÇS BEÇ-SEN BEL-İL-SEN BELBİRSEN BELEDİYE-SEN BELEDİYE–İŞ BEM-BİR-SEN BES BİGİS BİL-İŞ BİL–SEN BİLGEÇ Bilim ve Teknoloji BİR SAĞLIK-İŞ BİRDEM-SEN BİRLEŞİK KAMU İŞ BİRLEŞİK METAL-İŞ BİRLEŞİK TARIM ORMAN İŞÇİLERİ SENDİKASI BİRLEŞİK-GÜVENLİK-SEN BİRLİK BÜRO-SEN BİRLİK EĞİTİM SEN BİRLİK HABER-SEN BİRLİK SAĞLIK-SEN BİRLİK SENDİKASI BİRLİK VE DAYANIŞMA SENDİKASI BİZ SAĞLIK SEN BİZİM-SEN BTS Büro Ailesi Sendikası - BAL SEN BÜRO BİR-SEN BÜRO HAK-SEN BÜRO LİYAKAT-SEN BÜRO MEMUR-SEN BÜRO-İŞ BUSEN ÇALIŞAN ENERJİ-SEN ÇALIŞAN-SEN Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı CAM İŞVEREN CAM KERAMİK–İŞ ÇEİS ÇESEN Çevre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı DAYANIŞMA İŞÇİ İSTİHDAM SENDİKASI DAYANIŞMA SENDİKASI DEB-SEN DEM TOÇ-SEN DEMİRYOL–İŞ DEMOKRAT AĞAÇ İŞ DEMOKRAT HABER-SEN DEMOKRATİK EĞİTİM-SEN DEMOKRATİK SAĞLIK-SEN DERİTEKS SENDİKASI DES DESEN DETEKS-İŞ DEV MADEN–SEN DEV SAĞLIK–İŞ DEV TEKSTİL DEV YAPI–İŞ DEV. TURİZM-İŞ DEVA BİRSEN DGD-SEN DİN BİR-SEN DİN GÖNÜLLÜLERİ-SEN DİRİLİŞ EĞİTİM SEN DİSK DİSK BASIN–İŞ DİSK ENERJİ-SEN DİVA-SEN DİVES DİYANET BİR-SEN DİYANET HAK VE ADALET-SEN DİYANET HAK-SEN DİYANET-BİRLİK-SEN DİYANET-SEN Dışişleri Bakanlığı DOKU ÖR–İŞ DOKUMA- İŞ DÜĞÜN GİYİM SEKTÖRÜ DÜSOİŞ e-NÜFUS-SEN E-TİCARET İŞVEREN SENDİKASI EDİS EGE-İS Eğitim EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM HAK-SEN EĞİTİM İLKE-SEN EĞİTİM MİL-SEN EĞİTİM SÖZ-SEN EĞİTİM-BİR-SEN EĞİTİM-İŞ EĞİTİM-SEN EĞİTİMDE BİRLİK-SEN EKMEK SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI Ekonomi EKSEN BÜRO BİR SEN EKSEN EĞİTİM-SEN EKSEN SAĞLIK BİR–SEN EKSEN-SAĞLIK-SEN EMEK SAĞLIK-İŞ ENERJİ BİR–SEN ENERJİ HAK-SEN ENERJİ İŞ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ENERJİ-İŞ ENGELLİ TARIM ORMAN SEN ENGELSİZ-EĞİTİM-SEN ENGELSİZ-SAĞLIK-SEN ENİS EPGİS ES-İŞ EŞİT HAKLAR SENDİKASI ESM ETKİNLİK-SEN EYT GENÇ BÜRO-SEN Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel GENEL MADEN–İŞ GENEL SAĞLIK-İŞ GENEL–İŞ GIDA–İŞ GİYİM-SEN GLOB-İŞ GÖKAY TURİZM ÇALIŞANLARI SENDİKASI GÜM-SEN GÜVEN HABER-SEN GÜVEN SAĞLIK-SEN GÜVEN-İŞ GÜVEN-SEN GÜVENLİK BİRLİK SEN GÜVENLİK-İŞ GÜVENLİK-SEN HABER HAK-SEN HABER-SEN Haberler HAK BİR-SEN HAK-İŞ HAK-SEN HAS SAĞLIK-SEN HAVA-İŞ HAVA-SEN Hazine ve Maliye Bakanlığı HEKİMSEN HEP-SEN HİZMET İŞVEREN HİZMET-İŞ HÜR BELEDİYE İŞ HÜR GIDA İŞ HÜR METAL-İŞ HÜR TARIM ORMAN İŞ HÜR TEKSTİL-İŞ HUZUR EĞİTİM SEN HUZUR-SEN İÇ ANADOLU FIRIN İŞVERENLERİ SENDİKASI İçişleri Bakanlığı İCRA YARGI SEN İDEAL EĞİTİM-SEN İEİS İLETİŞİM-İŞ İLKİM- İŞ İMAR HAK-SEN İMECE EV İŞÇİLERİ SENDİKASI İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ İŞVERENLERİ SENDİKASI İNŞAAT-İŞ İNŞAAT-SEN İNTES İş Sağlığı ve İş Güvenliği İşçi Sendikaları İSG-SEN İşveren Sendikaları İYİ-SEN İZ-TOP BETON KALIP-İŞ Kamu Görevlileri Sendikaları Kamu Kurumları KAMU SAĞLIK-SEN KAMU SAĞLIK–SEN KANTİN-İŞ SEN KARSAN-İŞ KASİSEN KATAŞSEN KESK KİMPET-İŞ SENDİKASI KİPLAS KONUT-SEN KONUT–İŞ KONYA EKMEK SANAYİ İŞVERENLERİ SENDİKASI KOOP-İŞ Köşe Yazıları KRİSTAL - İŞ KÜLTÜR EMEK-SEN KÜLTÜR HAK-SEN KÜLTÜR MEMUR-SEN Kültür Sanat KÜLTÜR SANAT-İŞ KÜLTÜR SANAT-SEN Kültür ve Turizm Bakanlığı LASTİK–İŞ LİDER ENERJİ İŞ LİDER MEDYA-SEN LİDER SAĞLIK-İŞ LİDER TARIM ORMAN İŞ LİMAN-İŞ LİMTER–İŞ LİYAKAT HABER-SEN LİYAKAT-SEN LOJİSTİK-İŞ MAARİF-SEN MAĞAZA-MARKET SEN MALİ MÜŞAVİR İŞVEREN-SEN MALİ MÜŞAVİR SEN MALİYE-SEN MASİS MEDYA-İŞ MEMUR-SEN MERKEZ BÜRO-SEN MES-ED-SEN MESS METESEN METSAN-İŞ MİKSEN MİL EĞİTİM-SEN MİL-BAYINDIR-SEN MİL-BELEDİYE-SEN MİL-BÜRO-SEN MİL-DİYANET-SEN MİL-ENERJİSEN MİL-SEN MİL-TARIMORMAN-SEN MİL-ULAŞTIRMA-SEN Millî Eğitim Bakanlığı Millî Savunma Bakanlığı MİS MÜZİK–SEN NAK-İŞ NAKLİYAT–İŞ NÜKLEER-İŞ Ö.G.G-İŞ OFİS BİR-SEN ÖGESEN ÖGİS ÖĞRENCİ-SEN ÖĞRETMENLER SENDİKASI ÖHBİS OLEYİS ONUR SAĞLIK SEN OSMANLI EĞİTİM-SEN OTİS OYUNCULAR SENDİKASI ÖZ AĞAÇ–İŞ ÖZ BÜRO İŞ ÖZ BÜRO SEN ÖZ DİYANET-SEN ÖZ FİNANS-İŞ ÖZ GIDA–İŞ ÖZ GÜVEN-SEN ÖZ HABER İŞ ÖZ HAK MADEN İŞ ÖZ HİZMET İŞ ÖZ İLETİŞİM-İŞ ÖZ İNŞAAT-İŞ ÖZ İPLİK–İŞ ÖZ KAĞIT-İŞ ÖZ MADEN-İŞ ÖZ MOBİLYA KAĞIT-İŞ ÖZ ORMAN-İŞ ÖZ PETROL-İŞ SENDİKASI ÖZ SAĞLIK-İŞ ÖZ SAĞLIK-SEN ÖZ TAŞIMA-İŞ ÖZ TEKSTİL-İŞ ÖZ TOPRAK-İŞ ÖZ TURİZM-SEN ÖZ YURT-İŞ ÖZ-İŞ ÖZÇELİK–İŞ ÖZEL GÜVENLİK-İŞ ÖZGÜR EĞİTİM-SEN ÖZTÜM TEKSTİL-İŞ PETROL-İŞ Politika POSTA-İŞ PTT KARGO-SEN PTT-SEN PTYT-SEN PÜİS S E L Ü L O Z – İ Ş SAGED-SEN SAĞLIK BİR-SEN SAĞLIK ÇALIŞANLARI SENDİKASI SAĞLIK HAK-SEN SAĞLIK İLKE-SEN SAĞLIK LİYAKAT-SEN SAĞLIK MİL-SEN SAĞLIK SÖZ-SEN SAĞLIK-SEN Sağlık Sağlık Bakanlığı SAHİM-SEN SAİS Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SAT-SEN SAVDES-SEN SAVSEN SAY-SEN ŞEHİT GAZİ BİRLİK-SEN ŞEHİT GAZİ EĞİTİM BİRLİK-SEN ŞEHİT GAZİ KAMU-SEN ŞEHİT GAZİ SAĞLIK BİRLİK-SEN ŞEHİT GAZİ TARIM ORMAN BİRLİK SEN ŞEHİT GAZİ VE ENGELLİ BÜRO SEN ŞEHİT GAZİ VE ENGELLİ EĞİTİM SEN ŞEHİT GAZİ VE ENGELLİ SAĞLIK SEN ŞEHİT GAZİ-SEN ŞEHİT GAZİ-SEN-BAYINDIR ŞEHİT GAZİ-SEN-BÜRO ŞEHİT GAZİ-SEN-DİYANET ŞEHİT GAZİ-SEN-ENERJİ ŞEHİT GAZİ-SEN-HABERLEŞME ŞEHİT GAZİ-SEN-KÜLTÜR ŞEHİT GAZİ-SEN-SAĞLIK ŞEHİT GAZİ-SEN-TARIM-ORMAN ŞEHİT GAZİ-SEN-ULAŞTIRMA SEİS SEİS ŞEKER–İŞ SERSAN-İŞ SES SHS İŞ SIHHAT–İŞ SİMESEN ENERJİ SİNE–SEN SİNEMA-TV SENDİKASI SİS SODEMSEN SOSYAL-İŞ SÖZ-SEN SPOR-EMEK-SEN SPOR-SEN SPORİS SÜRSEN T E K S T İ L T. BÜRO-İŞ T. ORMAN - İŞ TABGİS TAİS TAKSİS TAPU ÇEVRE YOL-İŞ TARIM - İŞ TARIM ORKAM-SEN TARIM ORMAN İŞ TARİS Tarım ve Orman Bakanlığı TEÇ-SEN TEHİS TEİİS TEİS TEK METAL–İŞ TEK-İŞ SENDİKASI TEK-SEN BÜRO TEKBİR -SEN TEKGIDA-İŞ TEKİS TEKSAN-SEN TEKSİF TEKSTİL DERİ TEKSTİL SANAYİİ İŞVERENLER SENDİKASI TEKSTİL-İŞ TEM-İŞ SEN TEM-SEN TEMİS TES TES – İŞ TESİS TEÜS TEZ-KOOP-İŞ TGS THİS TİBİS Ticaret Bakanlığı TİG-SEN TİM-SE TİSK TİSKO TMGD-SEN TÖB SEN TÖBGİS TOÇ BİR-SEN TOÇ HAK-SEN TÖHOT SEN TOLEYİS TOMİS TORES-İŞ TÖS TSİİS TSSHS TT-İŞVEREN TÜDİS TÜGİS TÜHİS TÜM AĞAÇ-İŞ TÜM BEL-SEN TÜM BELEDİYE-İŞ TÜM BİRLİK İŞ TÜM BÜRO BİRLİK SENDİKASI TÜM BÜRO-SEN TÜM BÜRO-SEN TÜM EĞİTİM-BİR-SEN TÜM EĞİTİM-SEN TÜM EKMEK SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI TÜM EMEK-İŞ TÜM EMEK-SEN TÜM ENERJİ SEN TÜM ENERJİ-İŞ TÜM GENEL-İŞ TÜM GIDA-İŞ TÜM GÜVEN SEN TÜM KAMU-SEN DİYANET TÜM KAMU-SEN EĞİTİM TÜM KAMU-SEN SAĞLIK TÜM KAMU-SEN TARIM-ORMAN TÜM KANTİN İŞV. SEN TÜM MADEN-İŞ TÜM MEMUR-SEN TÜM METAL-İŞ TÜM PETROL-İŞ TÜM SAĞLIK-SEN TÜM TAŞIMA-İŞ TÜM TOT-SEN TÜM TURİZM İŞ SENDİKASI TÜM ÜNİ-SEN TÜM VATANSEVER-SEN-YEREL YÖNETİMLER TÜM YEREL–SEN TÜM-İŞ TÜM-TOÇ-SEN TÜMKA–İŞ TÜMTAŞİŞ TÜMTİS TUR-İŞ TUR-SEY İŞ TURÇASEN TURİS TURİZM ENDÜSTRİSİ İŞVERENLERİ SENDİKASI TURİZM İŞ TÜRK BÜRO -SEN TÜRK DENİZ-İŞ TÜRK DİYANET VAKIF-SEN TÜRK EĞİTİM-SEN TÜRK ENERJİ-SEN TÜRK HABER-SEN TÜRK HARB-İŞ TÜRK İMAR-SEN TÜRK KÜLTÜR SANAT-SEN TÜRK MADEN-İŞ TÜRK METAL SENDİKASI TÜRK SAĞLIK-SEN Türkiye TÜRK TARIM ORMAN-SEN TÜRK ULAŞIM-SEN TÜRK YEREL HİZMET-SEN TÜRK-İŞ TÜRK–İNŞA TÜRKİYE ÇİMSE – İŞ TÜRKİYE DOK GEMİ-İŞ TÜRKİYE HABER - İŞ TÜRKİYE KAMU-SEN TÜRKİYE SAĞLIK-İŞ TÜRKİYE ŞEKER SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI TÜRKİYE TEKSTİL SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI TÜRKİYE TOPRAK, SERAMİK, ÇİMENTO VE CAM SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI TÜRKİYE ULAŞ-İŞ SENDİKASI TURKON–İŞ TÜRKTİS TURSAS TURSİSEN TUSİS TÜYİS TÜYİSEN TVSEN TYS UDEM HAK -SEN ULAŞIM HAVACILIK-SEN ULAŞIM-İŞ ULAŞTIRMA MEMUR-SEN Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ULİS ÜLKEM-İŞ ÜNİ PER-SEN UŞAK TEKSTİL İŞVERENLERİ SENDİKASI USTİS VATANSEVER-SEN-EĞİTİM VATANSEVER-SEN-SAĞLIK VATANSEVER-SEN-TARIM-ORMAN VAZİFE MALÜLLERİ YURT ÇOCUKLARI VE ENGELLİ DİYANET BİRLİK-SEN VAZİFE MALÜLLERİ YURT ENGELLİ VE TÜM KAMU ÇALIŞANLARI ENERJİ BİRLİK-SEN VAZİFE MALÜLLERİ YURT VE ENGELLİ BAYINDIR BİRLİK-SEN VAZİFE MALÜLLERİ YURT VE ENGELLİ KÜLTÜR BİRLİK-SEN VER-DE YAPI-YOL SEN YAPSAN–İŞ YARGIÇLAR SENDİKASI YAZ-İŞ YENİ BELEDİYE-İŞ YENİ BÜRO-SEN YENİ SAĞLIK-İŞ YENİ TÜM GÜVENLİK-İŞ YENİ YOL-İŞ YENİ-ENERJİ-SEN YENİDEN MİSK YEREL HAK-SEN YEREL-İŞ YEREL-SEN YOL - İŞ YURT BÜRO SEN YURT EĞİTİM SEN YURT SAĞLIK-SEN YURT-İMAR SEN YURT-SEN YURT-TARIM SEN Yurtdışı Sendika

Sendikan.com yayında!

Sendikan.com yayında!