TBMM’de yasalaşan İnternet Gazeteciliği ve sosyal medya düzenlemesinin detayları…

Haberler

ANKARA (İGFA) – “Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, yasal zemine kavuşturulmaları için internet haber siteleri ile basın kartına ilişkin konular, Basın Kanunu’nun kapsamına alınarak radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personeli, basın kartı düzenlenmesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi değerlendirilecek.

Basın Kanunu’nun amaçları arasına basın kartına ilişkin usul ve esasları belirlemek de eklenecek. Basın kartı talep eden medya mensupları ve enformasyon görevlileri, kanun kapsamına dahil edilecek.

İnternet haber siteleri de süreli yayın tanımı kapsamına alınacak. Düzenlemede “internet haber sitesi”, “İletişim Başkanı”, “İletişim Başkanlığı”, “Basın Kartı Komisyonu”, “medya mensubu”, “enformasyon görevlisi” de tanımlanıyor.

İnternet haber sitelerinde faaliyet gösterdiği iş yeri adresi, ticari unvanı, elektronik posta adresi, iletişim telefonu ve elektronik tebligat adresi ile yer sağlayıcısının adı ve adresi kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve “iletişim” başlığı altında bulundurulacak.

İnternet haber sitelerinde bir içeriğin ilk kez sunulmaya başlandığı tarih ile sonraki güncelleme tarihleri, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde belirtilecek.

Kayıt için verilen beyannamede elektronik tebligat adresi de gösterilecek.

Yayım durdurma müeyyidesi internet haber siteleri bakımından uygulanmayacak. İnternet haber sitesinin hükme uymaması halinde Cumhuriyet Başsavcılığı 2 hafta içinde eksikliğin giderilmesini veya gerçeğe aykırı bilgilerin düzeltilmesini internet haber sitesinden isteyecek. İstemin 2 hafta içinde yerine getirilmemesi durumunda Cumhuriyet Başsavcılığı internet haber sitesi vasfının kazanılmadığının tespiti amacıyla asliye ceza mahkemesine başvuracak. Mahkeme en geç 2 hafta içinde kararını verecek.

Başvurunun kabul edilmesi halinde internet haber siteleri için sağlanabilecek resmi ilan ve reklam ile çalışanlarının basın kartına ilişkin hakları ortadan kalkacak. İnternet haber sitesi için sağlanan hakların ortadan kaldırılması, bu kanun veya ilgili mevzuat uyarınca öngörülen yaptırımların uygulanmasına engel olmayacak.

İnternet haber sitesinde yayımlanan içerikler, gerektiğinde talep eden Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilmek üzere doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde 2 yıl süre ile muhafaza edilecek.

Yargı mercileri tarafından yayının soruşturma ve kovuşturma konusu olduğunun internet haber sitesine yazılı olarak bildirilmesi halinde, bu işlemlerin sonuçlandığının bildirilmesine kadar soruşturma ve kovuşturma konusu yayın kaydının saklanması zorunlu olacak.

İnternet haber sitelerinde zarar gören kişinin düzeltme ve cevap yazısını sorumlu müdür, hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç bir gün içinde, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, URL bağlantısı sağlanmak suretiyle aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlamak zorunda olacak. Yayın hakkında verilen erişimin engellenmesi ve/veya içeriğin çıkarılması kararının uygulanması ya da internet haber sitesi tarafından içeriğin kendiliğinden çıkarılması durumunda, düzeltme ve cevap metni ilgili yayının yapıldığı internet haber sitesinde ilk 24 saati ana sayfasında olmak üzere 1 hafta süreyle yayımlanacak.

Basılmış eserler veya internet haber siteleri yoluyla işlenen veya bu kanunda öngörülen diğer suçlarla ilgili ceza davalarının bir muhakeme şartı olarak, günlük süreli yayınlar ve internet haber siteleri yönünden 4 ay, diğer basılmış eserler yönünden 6 ay içinde açılması zorunlu olacak. Bu süreler basılmış eserlerin Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildiği tarihten, internet haber siteleri için ise habere ilişkin suç ihbarının yapıldığı tarihten başlayacak.

Kanunla basın kartı başvurusu, niteliği ve türleri de belirlendi. Buna göre, basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığına yapılacak. Basın kartı, resmi nitelikte bir kimlik belgesi olarak kabul edilecek.

Basın kartı türleri şöyle:

– Göreve bağlı basın kartı: Bir medya kuruluşuna bağlı olarak çalışan Türk vatandaşı medya mensuplarına ve enformasyon görevlilerine verilen basın kartını,

– Süreli basın kartı: Görev alanı Türkiye’yi kapsayan yabancı medya mensuplarına verilen basın kartını,

– Geçici basın kartı: Görev alanı Türkiye’yi kapsamamakla beraber geçici bir süreyle Türkiye’ye haber amaçlı gelen yabancı medya mensuplarına verilen basın kartını,

– Serbest basın kartı: Geçici bir süreyle çalışmayan veya yurt dışında serbest gazetecilik yapan medya mensuplarına verilen basın kartını,

– Sürekli basın kartı: En az 18 yıl mesleki hizmeti bulunan medya mensupları ve enformasyon görevlilerine ömür boyu verilen basın kartını ifade edecek.

Basın kartı, Türkiye’de faaliyet gösteren medya kuruluşlarının Türk vatandaşı medya mensuplarına, süreli yayınların sahiplerine veya tüzel kişi temsilcileri ile radyo ve televizyonların yönetim kurulu başkanlarına, medya kuruluşları adına hareket eden ve görev alanı Türkiye’yi kapsayan yabancı medya mensupları ile görev alanı Türkiye’yi kapsamamakla beraber geçici bir süreyle Türkiye’ye haber amaçlı gelen yabancı medya mensuplarına, yurt dışında yayın yapan medya kuruluşlarının, Türk vatandaşı sahiplerine ve çalışanlarına, yurt dışında serbest gazetecilik yapan Türk vatandaşı medya mensuplarına, medya alanında hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarında ve kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personeline, medya alanında faaliyet göstermeleri şartıyla sendikalar ile kamu yararına faaliyette bulunduğu tespit edilen dernek ve vakıfların yöneticilerine verilebilecek.

Basın kartı talep edenlerin başvuruda bulunabilmeleri için 18 yaşını bitirmiş olması, en az lise veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olması, kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmaması şartı aranacak.

Ayrıca basın kartı talep edenlerin başvuruda bulunabilmesi için Türk Ceza Kanunu’nun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı 5 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da şantaj, hırsızlık, sahtecilik, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, yalan yere yemin, iftira, suç uydurma, müstehcenlik, fuhuş, hileli iflas, zimmet, irtikap, rüşvet, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçları ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, kamu barışına karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, casusluk suçları ve terör suçlarından hüküm giymemiş olması gerekiyor.

Kart talep edenlerde, Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun hükümlerine uygun sözleşme yapmış olması ve mücbir sebepler dışında işten ayrıldığı tarihten itibaren 1 aydan fazla olmamak üzere ara vermeden çalışması, medya faaliyeti dışında ticari faaliyette bulunmaması şartı da aranacak.

Basın kartı talep eden süreli yayın sahipleri veya tüzel kişi temsilcileri ile radyo ve televizyonların yönetim kurulu başkanlarında, kamu kurum ve kuruluşlarında basın kartı alabilecek çalışanlarda ve yabancı basın-yayın kuruluşlarında çalışan Türk vatandaşı medya mensuplarından basın kartı talep edenlerde “Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun hükümlerine uygun sözleşme yapmış olması ve mücbir sebepler dışında işten ayrıldığı tarihten itibaren 1 aydan fazla olmamak üzere ara vermeden çalışması, medya faaliyeti dışında ticari faaliyette bulunmaması” şartları aranmayacak.

Sürekli ve serbest basın kartı talep edenler ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) aracılığıyla göreve bağlı basın kartı talep edenlerde ise “Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun hükümlerine uygun sözleşme yapmış olması ve mücbir sebepler dışında işten ayrıldığı tarihten itibaren 1 aydan fazla olmamak üzere ara vermeden çalışması” şartı aranmayacak.

Basın kartı talep eden yabancı medya mensuplarına, medya kuruluşu tarafından görevlendirildiklerini belgelendirmeleri, Uluslararası İşgücü Kanunu uyarınca çalışma izinlerinin olması, bağlı bulundukları kuruluşun idare merkezinin bulunduğu ülkenin Türkiye’deki büyükelçilik, elçilik veya konsolosluklarından aldıkları takdim mektubunu ibraz etmeleri halinde, karşılıklılık esası da gözetilerek Başkanlıkça basın kartı verilebilecek.

Basın Kartı Komisyonu 19 üyeden oluşacak. Komisyonda, Başkanlığı temsilen 3 üyenin yanı sıra işçi sendikası şeklinde faaliyet gösteren sendikalardan basın kartı sahibi üyesi en fazla olan sendika tarafından belirlenecek 2 üye ile iletişim fakültesi dekanları veya basın kartı sahibi gazeteciler arasından Başkanlıkça belirlenecek 3 üye de yer alacak. Üyelerin görev süresi 2 yıl olacak. Süresi dolan üyeler yeniden seçilebilecek.

Komisyon; başvuru sahibinin niteliklerini, mesleki çalışmalarını, eserlerini, ödüllerini değerlendirerek basın kartı taşıyıp taşımayacağına karar verecek.

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre, basın kartı sahibinin, kanunda belirtilen niteliklere sahip olmadığının veya bu nitelikleri sonradan kaybettiğinin anlaşılması halinde basın kartı, İletişim Başkanlığınca iptal edilecek.

Basın kartı sahibinin, basın ahlak esaslarına aykırı davranışlarda bulunması halinde Basın Kartı Komisyonu kararıyla basın kartı iptal edilecek.

Basın kartı sahibinin gereken niteliklere sahip olmadığının veya bu nitelikleri sonradan kaybettiğinin anlaşılması nedeniyle İletişim Başkanlığınca basın kartının iptali halinde kartın iade edildiği tarihten itibaren 1 yıl geçmedikçe yeniden basın kartı verilmeyecek.

Belirtilen süreler, iptal edilen basın kartının iade edildiği tarihten itibaren işlemeye başlayacak.

Adli sicil kaydında basın kartı verilmesine engel bir suçtan mahkumiyeti bulunan kişilere, bu mahkumiyetler adli sicil kaydından silinmedikçe veya yasaklanmış hakların geri verilmesine karar verilmedikçe basın kartı düzenlenmeyecek.

İletişim Başkanlığınca düzenlenecek basın kartlarının şekli, medya kuruluşlarında aranacak şartlar, kontenjanlar, Basın Kartı Komisyonunun belirlenmesi, çalışma ve karar alma usulleri, başvuru türleri ile başvuruda istenilecek belgeler İletişim Başkanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyet gösteren internet haber siteleri, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda olacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce usulünce verilmiş olan basın kartları, gerekli şartları taşımaları kaydıyla geçerliliğini korumaya devam edecek.

Yasayla 36 kişiden oluşan Basın İlan Kurumu Genel Kuruluna, resmi ilan yayımlayacak internet haber sitelerinden 2, Cumhurbaşkanı’nca belirlenecek 2, radyo, televizyon ve internet siteleriyle ilgili işlemler gerçekleştiren BTK ile RTÜK’ten 2 temsilci eklenecek. Genel Kurul üye sayısı 42’ye çıkacak.

Kurumun ülke genelinde görevli olmasıyla tüm Anadolu gazetelerinin kayıtları Basın İlan Kurumunda tutulduğundan, Anadolu gazete sahipleri temsilcileri seçimi İletişim Başkanlığı yerine Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’nce düzenlenecek.

Anadolu gazete sahiplerinin Genel Kurula katılacak temsilcileri, resmi ilan yayımlayan Anadolu gazete sahiplerinin ya da bu gazetelerin ayrı ayrı gösterecekleri temsilcilerinin Genel Müdürlüğün çağrısı üzerine katılacakları toplantıda farklı coğrafi bölgelerden olmak üzere seçilecek. Yeni üyeler belirlenene kadar mevcut üyelerin görevleri devam edecek.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, her ayın sonunda resmi ilan ve reklam verilebilecek olan mevkuteler ile internet haber sitelerinin isimlerini ve vasıflarını ihtiva eden birer listeyi, kurumun internet siteleri üzerinden duyuracak.

İnternet haber sitelerinde yayımlanacak resmi ilan ve reklamların kapsam ve esasları da belirlenecek. Böylece internet haber sitelerinde resmi ilan ve reklamların Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayımlanabilmesine imkan sağlanacak.

Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayımlanan ilanların kopyalanması veya ticari faaliyete konu edilmesi durumlarına dair usul ve esasların tespit edilmesi için Genel Kurula yetki veriliyor, kamuya ait ilanlara vatandaşların tek merkezden kolayca ulaşabilmesi ve Basın İlan Kurumu İlan Portalı’na hukuki statü kazandırılıyor.

Buna göre, Resmi Gazete’de yayımlananlar hariç olmak üzere Kanun, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve yönetmelikler uyarınca yayımlatılması mecburi olan resmi ilanlar ile daire ve teşekküller, kanun veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan sair müesseseler veya bunların iştiraklerinin internet haber sitelerinde yayımlatacakları ilan ve reklamlar ancak Basın İlan Kurumu aracılığı ile yayımlanacak.

Kurum aracılığıyla yayımlanan ilan ve reklamların, kopyalanması, yayımlanması, yayımlattırılması ve ticari faaliyete konu edilmesi Kurumun vereceği izne bağlı olacak.

Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar ile Bakanlıklar, bağlı, ilgili veya ilişkili kurum ve kuruluşlar, diğer kurum ve kuruluşların kendi internet sitesinde yayını zorunlu olan ilanlarının ayrıca Basın İlan Kurumu İlan Portalı’nda yayımlatılması zorunlu olacak. Bu ilanların Basın İlan Kurumu İlan Portalı’ndaki yayınından ücret alınmayacak.

İnternet haber sitelerinde resmi ilan ve reklam yayımlatılması görevi Basın İlan Kurumuna verildiğinden, gazete ve dergiler için uygulanan müeyyideler internet haber sitelerine de uygulanacak.

Müeyyide uygulanan gazete, dergi ve internet haber sitelerinin başvuracağı yargı mercisi konusunda tereddütlerin giderilmesi amacıyla başvurulacak mahkeme yeri, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünün bulunduğu yerdeki asliye hukuk hakimliği olarak değiştirilecek, 15 gün olan mahkemenin karar verme süresi kaldırılarak konuya ilişkin basit yargılama usulü getirilecek.

Yönetim Kurulu kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren 10 gün içinde Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünün bulunduğu yerdeki asliye hukuk hakimliğine itiraz edilebilecek.

İnternet haber sitelerinde resmi ilan ve reklam yayımlayacakların sorumluluklarına da kanunda yer veriliyor.

İnternet haber sitelerinde resmi ilan ve reklam yayımlayacakların taşıması gereken vasıflar ve yerine getirmesi gereken sorumluluklar ile yayına ilişkin usul ve esaslar kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurulunca 6 ay içinde çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

İcra ve İflas Kanunu kapsamındaki taşınır, taşınmaz satışlarının gazete yoluyla ilan edilip edilemeyeceğinin takdir yetkisi icra memurluklarının tasarrufuna bırakılacak. İcra memurlarınca ifa edilen bu yetkiden kaynaklanan uygulamalardaki farklılıkların giderilmesi, bu ilanların internet haber sitelerinde de yayımlatılması amaçlanıyor.

Elektronik satış portalı ve Basın İlan Kurumu İlan Portalı’nda yapılacak ilan, artırmanın bitimine kadar erişime açık tutulacak.

Toplam muhammen bedeli 500 bin liraya kadar olan satışlar için gazete veya internet haber sitesi ile ilan yapılıp yapılmayacağına, icra dairesince alakadarların menfaatleri dikkate alınarak karar verilecek ancak toplam muhammen bedeli 500 bin liranın üzerinde ve 2 milyon liranın altında olanlar, satışın yapılacağı yerde yayımlanan resmi ilan yayımlama hakkını haiz bir yerel gazete veya bir internet haber sitesinde ilan edilecek.

Satışın yapılacağı yerde resmi ilan yayımlama hakkını haiz yerel gazete veya internet haber sitesi yönetimi bulunmaması halinde ilan, icra dairesinin belirleyeceği aynı il mülki sınırları içerisinde bulunan başka bir yayın yerinde resmi ilan yayımlama hakkını haiz bir yerel gazete veya bir internet haber sitesi aracılığıyla duyurulacak.

Toplam muhammen bedeli 2 milyon lira ve üzerinde olanlar ise bir internet haber sitesinde veya yurt genelinde dağıtılıp satışa sunulan ve ilan talebi tarihinde günlük fiili satışı 50 bin adedin üzerinde olan resmi ilan yayımlama hakkını haiz bir gazetede yayımlatılacak.

Gazete veya internet haber sitesinde yayımlanacak ilanlar eş zamanlı olarak Basın İlan Kurumu İlan Portalı’nda da duyurulacak.

Basın İlan Kurumu İlan Portalı’nda yayımlanacak ilanlardan ücret alınmayacak.

Parasal limitler bir önceki yılın aralık ayındaki yıllık üretici fiyat endeksi esas alınarak Adalet Bakanlığı tarafından güncellenecek ve her yıl 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere aynı tarihe kadar Resmi Gazete’de ilan edilecek. Sözü edilen parasal limitler olağanüstü hallerde yine Adalet Bakanlığının teklifi üzerine Cumhurbaşkanı kararı ile güncellenebilecek.

Gazetede, internet haber sitesinde, elektronik satış portalında veya Basın İlan Kurumu İlan Portalı’nda ilanı yapılan metindeki hatalar, ihale tarihi değiştirilmeksizin sadece elektronik satış portalında ilanen düzeltilecek.

Basın Kanunu’nun “Cezai ve Hukuki Sorumluluklar” ile ilgili düzenlemeleri içeren bölümlerine internet haber siteleri de eklenecek.

Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde söz konusu ceza yarı oranında artırılacak. “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu nedeniyle verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararları temyiz edilebilecek.

Erişim Sağlayıcıları Birliğinin görev alanı, erişimin engellenmesi kararları ile birlikte içeriğin çıkarılması kararlarının uygulanmasına yönelik diğer kanunlarda yer alan düzenlemeleri de kapsayacak şekilde yeniden belirleniyor. Birlik ile erişim sağlayıcılar arasında kararların bildirimi noktasında doğru ve hızlı bir şekilde veri akışının sağlanmasını teminen gerekli yazılım ve donanımın, erişim sağlayıcılar tarafından kurulması yükümlülüğü getiriliyor.

Erişim Sağlayıcıları Birliğine, kendisine gelen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesine yönelik mahkeme kararlarını, elektronik posta yoluyla ilgili içerik veya yer sağlayıcılarına bildirme imkanı veriliyor.

İnternetin dağınık ve dinamik yapısı nedeniyle içerik veya yer sağlayıcının nerede bulunduğunun tespitinde yaşanan sorunların ve buna bağlı olarak ortaya çıkan yetki tartışmasının giderilmesi ve katalog suçlarla daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla yurt içi-yurt dışı ayrımı kaldırılıyor, Başkanın engelleme yetkisinde yeknesaklık sağlanıyor.

Milli İstihbarat Teşkilatının faaliyetleri ve personeline yönelik suç teşkil eden içerikler katalog suçlar kapsamına alınacak.

Hakim tarafından verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararına konu kişilik hakkının ihlaline ilişkin yayının başka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda, ilgili kişi tarafından Birliğe müracaat edilmesi halinde mevcut karar bu adresler için de uygulanacak. Müracaatın, Birlik tarafından kabulüne karşı itiraz, kararı veren hakimliğe yapılacak. İnternet sitesindeki yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesi kararlarında bu fıkra hükmü uygulanmayacak.

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcının bulunduracağı temsilcinin gerçek kişi olması halinde bu kişi Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşı olacak.

Türkiye’den günlük erişimin 10 milyondan fazla olması halinde yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı tarafından belirlenen gerçek veya tüzel kişi temsilci, sosyal ağ sağlayıcının sorumlulukları saklı kalmak kaydıyla teknik, idari, hukuki ve mali yönden tam yetkili ve sorumlu olup bu temsilcinin tüzel kişi olması halinde doğrudan sosyal ağ sağlayıcı tarafından sermaye şirketi şeklinde kurulan bir şube olması zorunlu olacak.

Sosyal ağ sağlayıcıların BTK’ye sundukları raporlar; başlık etiketleri, öne çıkarılan veya erişimi azaltılan içeriklere ilişkin algoritmalarına, reklam politikalarına ve şeffaflık politikalarına ilişkin bilgileri de içerecek. Sosyal ağ sağlayıcıları, kurum tarafından istenen bilgileri kuruma vermekle yükümlü tutulacak.

Sosyal ağ sağlayıcı, kullanıcılarına eşit ve tarafsız davranmakla yükümlü olup BTK’ye sunulacak raporda, bu hususa ilişkin alınan tedbirlere de yer verilecek. Sosyal ağ sağlayıcı, bu kanun kapsamındaki suçlara ilişkin içerikler ile başlık etiketlerinin yayınlanmamasına ilişkin kendi sistem, mekanizma ve algoritmasında BTK ile iş birliği halinde gerekli tedbirleri alacak, bu tedbirler, raporunda bulunacak.

Sosyal ağ sağlayıcı, kullanıcılara öneriler sunarken hangi parametreleri kullandığına internet sitesinde açık, anlaşılır ve kolaylıkla ulaşılabilir şekilde yer verecek.

Sosyal ağ sağlayıcı, kullanıcılara önerdiği içeriklere ilişkin tercihleri güncelleme ve kişisel verilerinin kullanılmasını sınırlandırma seçeneği sunma konusunda aldığı gerekli tedbirleri, raporunda sıralayacak. Sosyal ağ sağlayıcı, reklamlara ilişkin içerik, reklam veren, reklam süresi, hedef kitlesi, ulaşılan kişi veya grup sayısı gibi bilgilerin bulunduğu reklam kütüphanesi oluşturarak bunu internet sitesi üzerinden yayınlayacak.

Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan, çocukların cinsel istismarı, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarına konu internet içeriklerini oluşturan veya yayan faillere ulaşmak için gerekli olan bilgileri, soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında yargılamanın yürütüldüğü mahkemece talep edilmesi üzerine, ilgili sosyal ağ sağlayıcının Türkiye’deki temsilcisi, adli mercilere verecek.

Bu bilgiler, talep eden Cumhuriyet Başsavcılığı veya mahkemeye verilmezse ilgili cumhuriyet savcısınca, yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranında daraltılması talebiyle Ankara Sulh Ceza Hakimliğine başvurulabilecek.

İnternet trafiği bant genişliğinin daraltılması kararı verilmesi halinde, bu karar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere BTK’ye gönderilecek. Kararın gereği, bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek. Sosyal ağ sağlayıcının, yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde yaptırımlar kaldırılacak ve BTK’ye bildirilecek.

Sosyal ağ sağlayıcı, çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma konusunda gerekli tedbirleri alacak.

İdari tedbirler saklı kalmak kaydıyla, BTK Başkanı tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereğinin yerine getirilmemesi halinde, Türkiye’de ikamet eden vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin, ilgili yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıya 6 aya kadar reklam vermesinin yasaklanmasına BTK Başkanı tarafından karar verilebilecek. Bu kapsamda yeni sözleşme kurulamayacak ve buna ilişkin para transferi yapılamayacak. Reklam yasağı kararı Resmi Gazete’de yayımlanacak.

BTK Başkanı, reklam yasağı kararının yanı sıra içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmesine kadar sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek. Hakim tarafından bu yönde verilen kararın ilgili sosyal ağ sağlayıcıya bildirilmesinden itibaren 30 gün içinde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının sosyal ağ sağlayıcı tarafından yerine getirilmemesi halinde, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranına kadar daraltılması için BTK Başkanı tarafından sulh ceza hakimliğine başvurulabilecek.

Hakim tarafından verilen kararlar, erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere BTK’ye gönderilecek. Kararların gereği, bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek. Sosyal ağ sağlayıcının, içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmesi ve BTK’ye bildirmesi halinde yalnızca internet trafiği bant genişliğinin daraltılması tedbiri kaldırılacak.

BTK Başkanınca verilen idari para cezaları, yasal süresinde 1 yıl içinde birden fazla ödenmezse, Başkan tarafından yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıya Türkiye’de ikamet eden vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına 6 aya kadar yeni reklam vermesinin yasaklanmasına karar verilebilecek. Bu kapsamda verilen reklam yasağına aykırı davranan Türkiye’de ikamet eden vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilere 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanmasına BTK Başkanı karar verebilecek.

Sosyal ağ sağlayıcı, BTK tarafından yapılacak kullanıcı haklarına ilişkin düzenlemelere uyacak.

Sosyal ağ sağlayıcı, hesap verebilirlik ilkesine uygun şekilde hareket etmek, kanunun uygulanmasında şeffaflığı sağlamak, kanunun uygulanmasına ilişkin gerekli tüm bilgi ve belgeleri BTK tarafından istenildiği zaman BTK’ye vermekle yükümlü olacak.

Sosyal ağ sağlayıcı, başlık etiketleri ve öne çıkarılan içeriklerin uyarı yöntemiyle kaldırılması için BTK ile iş birliği içinde etkin bir başvuru mekanizması kuracak. Sosyal ağ sağlayıcı, başlık etiketleri veya öne çıkarılan içerikler aracılığıyla ortam sağladığı başkasına ait yayın yoluyla işlenen suçtan, kendisine hukuka aykırı içeriğin bildirilmiş ve buna rağmen içeriğin bildiriminden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde kaldırılmamış olması durumunda söz konusu içerikten doğrudan sorumlu olacak.

Sosyal ağ sağlayıcı, kişilerin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan içerikleri öğrenmesi ve gecikmesinde sakınca bulunması halinde, bu içeriği ve içeriği oluşturana ilişkin bilgileri yetkili kolluk birimleriyle paylaşacak.

BTK, sosyal ağ sağlayıcının bu kanuna uyumuna ilişkin olarak sosyal ağ sağlayıcıdan kurumsal yapı, bilişim sistemleri, algoritmalar, veri işleme mekanizmaları ve ticari tutumlar dahil her türlü açıklamayı talep edebilecek. Sosyal ağ sağlayıcı, BTK tarafından talep edilen bilgi ve belgeleri en geç 3 ay içinde verecek. BTK, sosyal ağ sağlayıcının kanuna uyumunu, sosyal ağ sağlayıcının bütün tesislerinde yerinde inceleyebilecek.

Sosyal ağ sağlayıcı, kamu güvenliğini ve kamu sağlığını etkileyen olağanüstü durumlara ilişkin kriz planı oluşturmakla ve kuruma bildirmekle yükümlü olacak.

BTK Başkanı, kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerini getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya bir önceki takvim yılındaki küresel cirosunun yüzde 3’üne kadar idari para cezası verebilecek.

Elektronik Haberleşme Kanunu’na, “şebekeler üstü hizmet” ve “şebekeler üstü hizmet sağlayıcı” kavramları ekleniyor.

“Şebekeler üstü hizmet”, internet erişimine sahip abone ve kullanıcılara, işletmecilerden veya sağlanan internet hizmetinden bağımsız olarak kamuya açık bir yazılım vasıtası ile sunulan, sesli, yazılı, görsel iletişim kapsamındaki kişiler arası elektronik haberleşme hizmetlerini; “şebekeler üstü hizmet sağlayıcı” ise şebekeler üstü hizmet tanımı kapsamına giren hizmetleri sunan gerçek veya tüzel kişiyi ifade edecek.

BTK’ye, şebekeler üstü hizmetlere ilişkin gerekli düzenlemeleri yapma ve ilgili tedbirleri alma konusunda yetki veriliyor. Şebekeler üstü hizmet sağlayıcılar, faaliyetlerini Türkiye’de kurdukları anonim şirket ya da limitet şirket statüsündeki tam yetkili temsilcileri vasıtası ile BTK tarafından yapılacak yetkilendirme çerçevesinde yürütecek.

Kanunda öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyen veya yetkilendirilmeksizin hizmet sunan şebekeler üstü hizmet sağlayıcılara 1 milyon liradan 30 milyon liraya kadar idari para cezası verilebilecek.

İdari para cezasını süresinde ödemeyen ve Kurumca yapılacak bildirimden itibaren 6 ay içinde Kurum düzenlemelerinde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyen veya yetkilendirilmeksizin hizmet sunan şebekeler üstü hizmet sağlayıcısının internet trafiği, bant genişliğinin yüzde 95’ine kadar daraltılmasına veya ilgili uygulama veya internet sitesine erişimin engellenmesine Kurum tarafından karar verilebilecek.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Düzenlemenin resmi ilan ve reklam verilebilecek internet haber sitelerinin de Basın İlan Kurumunun internet siteleri üzerinden kamuoyuna duyurulmasını düzenleyen maddesi, internet haber sitelerinde yayınlanacak resmi ilan ve reklamların kapsam ve esaslarını düzenleyen maddesi, gazete ve dergiler için uygulanan müeyyidelerin internet haber sitelerine de uygulanmasını düzenleyen maddesi, vatandaşların icra, ihale, tebligat ve personel alanlarına ilişkin ilanlara tek merkezden kolayca ulaşabildiği Basın İlan Kurumu İlan Portalı’nda da ücretsiz yayın yapılmasını düzenleyen maddesi, ihalelerin internet haber sitesinde duyurulmasını düzenleyen maddesi, internet haber sitelerinin cezai ve hukuki sorumluluklarıyla ilgili düzenleme ve internet haber siteleri çalışanlarının Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun kapsamına alınmasını öngören maddesi 1 NİSAN 2023’te, diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Basın Kartı Karar Sosyal Ağ Sağlayıcı Tarafından Yayım

Related Posts

A. SAĞLIK İŞ Adalet Bakanlığı ADALET SEN ADALETLİ İŞÇİ SENDİKASI ADİL BİR-SEN ADİL HABER SEN AES AFAD HAK--SEN AFAD-SEN AĞAÇ–İŞ AHESEN Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı AİLE-SEN AK-SEN AKA-SEN ALKAFOSEN ANADOLU ADLİYELERİ-SEN ANADOLU BÜRO-SEN ANADOLU DİYANET -SEN ANADOLU DİYANET VAKIF-SEN ANADOLU EKSEN ANADOLU EKSEN ENERJİ-SEN ANADOLU ETKİNLİKLERİ ANADOLU SAĞLIK-SEN ANADOLU-İŞ ANADOLU-SEN ANADULU TAPU-SEN AND-SEN ASİM-SEN ATASEN ATORSEN AVMES AVRASYA DİYANET VAKIF-SEN AVUKATLAR SENDİKASI BAĞIMSIZ BİRLİK BÜRO SEN BAĞIMSIZ BÜRO-SEN BAĞIMSIZ DİYANET-SEN BAĞIMSIZ EĞİTİM-SEN BAĞIMSIZ EMEK-SEN BAĞIMSIZ ENERJİ-SEN BAĞIMSIZ GÜVENLİK SEN BAĞIMSIZ HABER-SEN BAĞIMSIZ İŞÇİ SENDİKALARI BAĞIMSIZ İŞVEREN SENDİKALARI BAĞIMSIZ KAMU GÖREVLİLERİ BAĞIMSIZ KÜLTÜR SANAT-SEN BAĞIMSIZ MADEN-İŞ BAĞIMSIZ ÖZGÜR GIDA İŞ BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN BAĞIMSIZ YAPI-İMAR SEN BAĞIMSIZ YEREL HİZMET-SEN BAK-SEN Bakanlıklar BANK-SEN BANK-Sİ- SEN BANK-SİS BASIN–İŞ BASİSEN BASK BASS BATİS BATOÇ-SEN BAYINDIR MEMUR-SEN BÇS BEÇ-SEN BEL-İL-SEN BELBİRSEN BELEDİYE-SEN BELEDİYE–İŞ BEM-BİR-SEN BES BİGİS BİL-İŞ BİL–SEN BİLGEÇ Bilim ve Teknoloji BİR SAĞLIK-İŞ BİRDEM-SEN BİRLEŞİK KAMU İŞ BİRLEŞİK METAL-İŞ BİRLEŞİK TARIM ORMAN İŞÇİLERİ SENDİKASI BİRLEŞİK-GÜVENLİK-SEN BİRLİK BÜRO-SEN BİRLİK EĞİTİM SEN BİRLİK HABER-SEN BİRLİK SAĞLIK-SEN BİRLİK SENDİKASI BİRLİK VE DAYANIŞMA SENDİKASI BİZ SAĞLIK SEN BİZİM-SEN BTS Büro Ailesi Sendikası - BAL SEN BÜRO BİR-SEN BÜRO HAK-SEN BÜRO LİYAKAT-SEN BÜRO MEMUR-SEN BÜRO-İŞ BUSEN ÇALIŞAN ENERJİ-SEN ÇALIŞAN-SEN Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı CAM İŞVEREN CAM KERAMİK–İŞ ÇEİS ÇESEN Çevre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı DAYANIŞMA İŞÇİ İSTİHDAM SENDİKASI DAYANIŞMA SENDİKASI DEB-SEN DEM TOÇ-SEN DEMİRYOL–İŞ DEMOKRAT AĞAÇ İŞ DEMOKRAT HABER-SEN DEMOKRATİK EĞİTİM-SEN DEMOKRATİK SAĞLIK-SEN DERİTEKS SENDİKASI DES DESEN DETEKS-İŞ DEV MADEN–SEN DEV SAĞLIK–İŞ DEV TEKSTİL DEV YAPI–İŞ DEV. TURİZM-İŞ DEVA BİRSEN DGD-SEN DİN BİR-SEN DİN GÖNÜLLÜLERİ-SEN DİRİLİŞ EĞİTİM SEN DİSK DİSK BASIN–İŞ DİSK ENERJİ-SEN DİVA-SEN DİVES DİYANET BİR-SEN DİYANET HAK VE ADALET-SEN DİYANET HAK-SEN DİYANET-BİRLİK-SEN DİYANET-SEN Dışişleri Bakanlığı DOKU ÖR–İŞ DOKUMA- İŞ DÜĞÜN GİYİM SEKTÖRÜ DÜSOİŞ e-NÜFUS-SEN E-TİCARET İŞVEREN SENDİKASI EDİS EGE-İS Eğitim EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM HAK-SEN EĞİTİM İLKE-SEN EĞİTİM MİL-SEN EĞİTİM SÖZ-SEN EĞİTİM-BİR-SEN EĞİTİM-İŞ EĞİTİM-SEN EĞİTİMDE BİRLİK-SEN EKMEK SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI Ekonomi EKSEN BÜRO BİR SEN EKSEN EĞİTİM-SEN EKSEN SAĞLIK BİR–SEN EKSEN-SAĞLIK-SEN EMEK SAĞLIK-İŞ ENERJİ BİR–SEN ENERJİ HAK-SEN ENERJİ İŞ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ENERJİ-İŞ ENGELLİ TARIM ORMAN SEN ENGELSİZ-EĞİTİM-SEN ENGELSİZ-SAĞLIK-SEN ENİS EPGİS ES-İŞ EŞİT HAKLAR SENDİKASI ESM ETKİNLİK-SEN EYT GENÇ BÜRO-SEN Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel GENEL MADEN–İŞ GENEL SAĞLIK-İŞ GENEL–İŞ GIDA–İŞ GİYİM-SEN GLOB-İŞ GÖKAY TURİZM ÇALIŞANLARI SENDİKASI GÜM-SEN GÜVEN HABER-SEN GÜVEN SAĞLIK-SEN GÜVEN-İŞ GÜVEN-SEN GÜVENLİK BİRLİK SEN GÜVENLİK-İŞ GÜVENLİK-SEN HABER HAK-SEN HABER-SEN Haberler HAK BİR-SEN HAK-İŞ HAK-SEN HAS SAĞLIK-SEN HAVA-İŞ HAVA-SEN Hazine ve Maliye Bakanlığı HEKİMSEN HEP-SEN HİZMET İŞVEREN HİZMET-İŞ HÜR BELEDİYE İŞ HÜR GIDA İŞ HÜR METAL-İŞ HÜR TARIM ORMAN İŞ HÜR TEKSTİL-İŞ HUZUR EĞİTİM SEN HUZUR-SEN İÇ ANADOLU FIRIN İŞVERENLERİ SENDİKASI İçişleri Bakanlığı İCRA YARGI SEN İDEAL EĞİTİM-SEN İEİS İLETİŞİM-İŞ İLKİM- İŞ İMAR HAK-SEN İMECE EV İŞÇİLERİ SENDİKASI İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ İŞVERENLERİ SENDİKASI İNŞAAT-İŞ İNŞAAT-SEN İNTES İş Sağlığı ve İş Güvenliği İşçi Sendikaları İSG-SEN İşveren Sendikaları İYİ-SEN İZ-TOP BETON KALIP-İŞ Kamu Görevlileri Sendikaları Kamu Kurumları KAMU SAĞLIK-SEN KAMU SAĞLIK–SEN KANTİN-İŞ SEN KARSAN-İŞ KASİSEN KATAŞSEN KESK KİMPET-İŞ SENDİKASI KİPLAS KONUT-SEN KONUT–İŞ KONYA EKMEK SANAYİ İŞVERENLERİ SENDİKASI KOOP-İŞ Köşe Yazıları KRİSTAL - İŞ KÜLTÜR EMEK-SEN KÜLTÜR HAK-SEN KÜLTÜR MEMUR-SEN Kültür Sanat KÜLTÜR SANAT-İŞ KÜLTÜR SANAT-SEN Kültür ve Turizm Bakanlığı LASTİK–İŞ LİDER ENERJİ İŞ LİDER MEDYA-SEN LİDER SAĞLIK-İŞ LİDER TARIM ORMAN İŞ LİMAN-İŞ LİMTER–İŞ LİYAKAT HABER-SEN LİYAKAT-SEN LOJİSTİK-İŞ MAARİF-SEN MAĞAZA-MARKET SEN MALİ MÜŞAVİR İŞVEREN-SEN MALİ MÜŞAVİR SEN MALİYE-SEN MASİS MEDYA-İŞ MEMUR-SEN MERKEZ BÜRO-SEN MES-ED-SEN MESS METESEN METSAN-İŞ MİKSEN MİL EĞİTİM-SEN MİL-BAYINDIR-SEN MİL-BELEDİYE-SEN MİL-BÜRO-SEN MİL-DİYANET-SEN MİL-ENERJİSEN MİL-SEN MİL-TARIMORMAN-SEN MİL-ULAŞTIRMA-SEN Millî Eğitim Bakanlığı Millî Savunma Bakanlığı MİS MÜZİK–SEN NAK-İŞ NAKLİYAT–İŞ NÜKLEER-İŞ Ö.G.G-İŞ OFİS BİR-SEN ÖGESEN ÖGİS ÖĞRENCİ-SEN ÖĞRETMENLER SENDİKASI ÖHBİS OLEYİS ONUR SAĞLIK SEN OSMANLI EĞİTİM-SEN OTİS OYUNCULAR SENDİKASI ÖZ AĞAÇ–İŞ ÖZ BÜRO İŞ ÖZ BÜRO SEN ÖZ DİYANET-SEN ÖZ FİNANS-İŞ ÖZ GIDA–İŞ ÖZ GÜVEN-SEN ÖZ HABER İŞ ÖZ HAK MADEN İŞ ÖZ HİZMET İŞ ÖZ İLETİŞİM-İŞ ÖZ İNŞAAT-İŞ ÖZ İPLİK–İŞ ÖZ KAĞIT-İŞ ÖZ MADEN-İŞ ÖZ MOBİLYA KAĞIT-İŞ ÖZ ORMAN-İŞ ÖZ PETROL-İŞ SENDİKASI ÖZ SAĞLIK-İŞ ÖZ SAĞLIK-SEN ÖZ TAŞIMA-İŞ ÖZ TEKSTİL-İŞ ÖZ TOPRAK-İŞ ÖZ TURİZM-SEN ÖZ YURT-İŞ ÖZ-İŞ ÖZÇELİK–İŞ ÖZEL GÜVENLİK-İŞ ÖZGÜR EĞİTİM-SEN ÖZTÜM TEKSTİL-İŞ PETROL-İŞ Politika POSTA-İŞ PTT KARGO-SEN PTT-SEN PTYT-SEN PÜİS S E L Ü L O Z – İ Ş SAGED-SEN SAĞLIK BİR-SEN SAĞLIK ÇALIŞANLARI SENDİKASI SAĞLIK HAK-SEN SAĞLIK İLKE-SEN SAĞLIK LİYAKAT-SEN SAĞLIK MİL-SEN SAĞLIK SÖZ-SEN SAĞLIK-SEN Sağlık Sağlık Bakanlığı SAHİM-SEN SAİS Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SAT-SEN SAVDES-SEN SAVSEN SAY-SEN ŞEHİT GAZİ BİRLİK-SEN ŞEHİT GAZİ EĞİTİM BİRLİK-SEN ŞEHİT GAZİ KAMU-SEN ŞEHİT GAZİ SAĞLIK BİRLİK-SEN ŞEHİT GAZİ TARIM ORMAN BİRLİK SEN ŞEHİT GAZİ VE ENGELLİ BÜRO SEN ŞEHİT GAZİ VE ENGELLİ EĞİTİM SEN ŞEHİT GAZİ VE ENGELLİ SAĞLIK SEN ŞEHİT GAZİ-SEN ŞEHİT GAZİ-SEN-BAYINDIR ŞEHİT GAZİ-SEN-BÜRO ŞEHİT GAZİ-SEN-DİYANET ŞEHİT GAZİ-SEN-ENERJİ ŞEHİT GAZİ-SEN-HABERLEŞME ŞEHİT GAZİ-SEN-KÜLTÜR ŞEHİT GAZİ-SEN-SAĞLIK ŞEHİT GAZİ-SEN-TARIM-ORMAN ŞEHİT GAZİ-SEN-ULAŞTIRMA SEİS SEİS ŞEKER–İŞ SERSAN-İŞ SES SHS İŞ SIHHAT–İŞ SİMESEN ENERJİ SİNE–SEN SİNEMA-TV SENDİKASI SİS SODEMSEN SOSYAL-İŞ SÖZ-SEN SPOR-EMEK-SEN SPOR-SEN SPORİS SÜRSEN T E K S T İ L T. BÜRO-İŞ T. ORMAN - İŞ TABGİS TAİS TAKSİS TAPU ÇEVRE YOL-İŞ TARIM - İŞ TARIM ORKAM-SEN TARIM ORMAN İŞ TARİS Tarım ve Orman Bakanlığı TEÇ-SEN TEHİS TEİİS TEİS TEK METAL–İŞ TEK-İŞ SENDİKASI TEK-SEN BÜRO TEKBİR -SEN TEKGIDA-İŞ TEKİS TEKSAN-SEN TEKSİF TEKSTİL DERİ TEKSTİL SANAYİİ İŞVERENLER SENDİKASI TEKSTİL-İŞ TEM-İŞ SEN TEM-SEN TEMİS TES TES – İŞ TESİS TEÜS TEZ-KOOP-İŞ TGS THİS TİBİS Ticaret Bakanlığı TİG-SEN TİM-SE TİSK TİSKO TMGD-SEN TÖB SEN TÖBGİS TOÇ BİR-SEN TOÇ HAK-SEN TÖHOT SEN TOLEYİS TOMİS TORES-İŞ TÖS TSİİS TSSHS TT-İŞVEREN TÜDİS TÜGİS TÜHİS TÜM AĞAÇ-İŞ TÜM BEL-SEN TÜM BELEDİYE-İŞ TÜM BİRLİK İŞ TÜM BÜRO BİRLİK SENDİKASI TÜM BÜRO-SEN TÜM BÜRO-SEN TÜM EĞİTİM-BİR-SEN TÜM EĞİTİM-SEN TÜM EKMEK SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI TÜM EMEK-İŞ TÜM EMEK-SEN TÜM ENERJİ SEN TÜM ENERJİ-İŞ TÜM GENEL-İŞ TÜM GIDA-İŞ TÜM GÜVEN SEN TÜM KAMU-SEN DİYANET TÜM KAMU-SEN EĞİTİM TÜM KAMU-SEN SAĞLIK TÜM KAMU-SEN TARIM-ORMAN TÜM KANTİN İŞV. SEN TÜM MADEN-İŞ TÜM MEMUR-SEN TÜM METAL-İŞ TÜM PETROL-İŞ TÜM SAĞLIK-SEN TÜM TAŞIMA-İŞ TÜM TOT-SEN TÜM TURİZM İŞ SENDİKASI TÜM ÜNİ-SEN TÜM VATANSEVER-SEN-YEREL YÖNETİMLER TÜM YEREL–SEN TÜM-İŞ TÜM-TOÇ-SEN TÜMKA–İŞ TÜMTAŞİŞ TÜMTİS TUR-İŞ TUR-SEY İŞ TURÇASEN TURİS TURİZM ENDÜSTRİSİ İŞVERENLERİ SENDİKASI TURİZM İŞ TÜRK BÜRO -SEN TÜRK DENİZ-İŞ TÜRK DİYANET VAKIF-SEN TÜRK EĞİTİM-SEN TÜRK ENERJİ-SEN TÜRK HABER-SEN TÜRK HARB-İŞ TÜRK İMAR-SEN TÜRK KÜLTÜR SANAT-SEN TÜRK MADEN-İŞ TÜRK METAL SENDİKASI TÜRK SAĞLIK-SEN Türkiye TÜRK TARIM ORMAN-SEN TÜRK ULAŞIM-SEN TÜRK YEREL HİZMET-SEN TÜRK-İŞ TÜRK–İNŞA TÜRKİYE ÇİMSE – İŞ TÜRKİYE DOK GEMİ-İŞ TÜRKİYE HABER - İŞ TÜRKİYE KAMU-SEN TÜRKİYE SAĞLIK-İŞ TÜRKİYE ŞEKER SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI TÜRKİYE TEKSTİL SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI TÜRKİYE TOPRAK, SERAMİK, ÇİMENTO VE CAM SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI TÜRKİYE ULAŞ-İŞ SENDİKASI TURKON–İŞ TÜRKTİS TURSAS TURSİSEN TUSİS TÜYİS TÜYİSEN TVSEN TYS UDEM HAK -SEN ULAŞIM HAVACILIK-SEN ULAŞIM-İŞ ULAŞTIRMA MEMUR-SEN Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ULİS ÜLKEM-İŞ ÜNİ PER-SEN UŞAK TEKSTİL İŞVERENLERİ SENDİKASI USTİS VATANSEVER-SEN-EĞİTİM VATANSEVER-SEN-SAĞLIK VATANSEVER-SEN-TARIM-ORMAN VAZİFE MALÜLLERİ YURT ÇOCUKLARI VE ENGELLİ DİYANET BİRLİK-SEN VAZİFE MALÜLLERİ YURT ENGELLİ VE TÜM KAMU ÇALIŞANLARI ENERJİ BİRLİK-SEN VAZİFE MALÜLLERİ YURT VE ENGELLİ BAYINDIR BİRLİK-SEN VAZİFE MALÜLLERİ YURT VE ENGELLİ KÜLTÜR BİRLİK-SEN VER-DE YAPI-YOL SEN YAPSAN–İŞ YARGIÇLAR SENDİKASI YAZ-İŞ YENİ BELEDİYE-İŞ YENİ BÜRO-SEN YENİ SAĞLIK-İŞ YENİ TÜM GÜVENLİK-İŞ YENİ YOL-İŞ YENİ-ENERJİ-SEN YENİDEN MİSK YEREL HAK-SEN YEREL-İŞ YEREL-SEN YOL - İŞ YURT BÜRO SEN YURT EĞİTİM SEN YURT SAĞLIK-SEN YURT-İMAR SEN YURT-SEN YURT-TARIM SEN Yurtdışı Sendika

Sendikan.com yayında!

Sendikan.com yayında!